Faktor yang Mempengaruhi Perilaku Gizi Seimbang Pada Siswa Di SMA Negeri 1 Muara Beliti

  • Tita Priyanka Putri Universitas Sriwijaya
  • Yuliarti Yuliarti Universitas Sriwijaya

Abstract

Unhealthy eating patterns in today's adolescents, occur due to lack of nutritional knowledge as a result of the delivery of health information that is given incorrectly and incorrectly. This study aims to see at related factors with balanced nutrition behavior in SMA Negeri 1 Muara Beliti. This research is analytic observational with cross sectional approach. Sample collection was done by simple random sampling technique. The sample in this study was 88 students of SMA Negeri 1 Muara Beliti with grades 10, 11, 12. Data collection was taken using independent questionnaires. This research uses univariate and bivariate analysis with chi square test. The results of the frequency distribution of 88 respondents on the balanced nutrition behavior, most of the respondents had poor behavior, of 49 (55,7%) respondents. The results of the bivariate analysis showed that there was a relationship between mass media exposure (p = 0.11) with balanced nutrition behavior and there was no relationship between knowledge of balanced nutrition (p = 0.719), pocket money (p = 0.290), parents' income (p = 1 ), residence (p = 0.177) with balanced nutritional behavior. Researchers suggest that schools can provide education to their students about balanced nutrition through pamphlets, banners and posters so that because there are still many students who have less knowledge about balanced nutrition.

References

Almatsier, S. 2011. Penuntun diet. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama Arfan, I., Mauludina, P., & Ridha, A. (2020). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Konsumsi Buah dan Sayur pada Remaja SMP di Kota Pontianak (Studi Kasus pada SMP Muhammadiyah 1 dan SMP Muhammadiyah 2 Kota Pontianak). Jurnal Mahasiswa Dan Penelitian Kesehatan, 7(1), 23–33. Aulia Imam. (2012). Hubungan Antara Karakteristik Siswa, Pengetahuan, Media Massa, Dan Teman Sebaya Dengan Konsumsi Makanan Jajanan Pada Siswa SMA Negeri 68 Jakarta Tahun 2012. Befort, C, et.al. 2006. Fruit, Vegetable, and Fat Intake among Non-Hispanic Black and Non-Hispanic White Adolescents: Associations wiyh Home Availability and Food Consumption Settings. Journal of American Diet Association. Mar;106(3):367-73 Di, R., Dwija, S. M. K., & Boyolali, D. (2011). Hubungan antara pengetahuan tentang serat makanan, pendapatan orang tua dan besar uang saku dengan konsumsi serat makanan. Farisa, S. (2012). Hubungan Sikap, Preferensi, Pengetahuan, Ketersediaan, dan Keterpaparan Media Massa pada Siswa SMP Negeri 8 Depok Tahun 2012. Fmipa Ui, 1–95. Fauzi, C. A. (2012). Analis Pengetahuan dan Perilaku Gizi Seimbang Menurut Pesan Ke-6, 10, 11, 12 dari Pedoman Umum Gizi Seimbang (PUGS) Pada Remaja. Kesehatan Reproduksi, 3(4), 91–105. Kementerian Kesehatan RI. (2014). Pedoman PGSKesehatan,. Pedoman Gizi Seimbang, 1–99. Khomsan, A., 2004. Pangan Dan Gizi Untuk Kesehatan. PT Raja Grafindo, Jakarta. Leeming, D. A. (2016). Brahman. Encyclopedia of Psychology and Religion, 7, 1–2. Libri, O., Pramono, & Santi, A. (2017). Hubungan Sikap, Pengetahuan, Media Massa, Dan Peran Keluarga Dengan Konsumsi Buah dan Sayur Pada Anak Di Madrasyah Ibtidaiyah Miftah Darussalim Martapura. Jurkessia, 7(2), 8–16.
Lima, K. K., Kupang, K., Setyobudi, A., Wati, R., & Soly, T. C. (2018). 40 | P a g e. 40–47. Maharibe, C. C. (2014). Hubungan Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Praktik Gizi Seimbang Mahasiswa Program Studi Pendidikan Dokter Angkatan 2013 Fakultas Kedokteran Universitas Sam Ratulangi. Jurnal E-Biomedik, 2(1). Rahmi H, F., & Aprianti. (2013). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Frekuensi Konsumsi Fast Food pada Anak SMP Negeri 31 Banjarmasin. 56(2), 39–43. Silalahi, V., Aritonang, E., & Ashar, T. (2016). Potensi Pendidikan Gizi Dalam Meningkatkan Asupan Gizi Pada Remaja Putri Yang Anemia Di Kota Medan. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 11(2), 295. https://doi.org/10.15294/kemas.v11i2.4113 Ummi, N. (2013). Hubungan Pengetahuan Gizi dan Jumlah Uang Saku dengan Perilaku Siswa Dalam Memilih Makanan Jajanan di SD Muhammadiyah 2 Kauman Surakarta Skripsi. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699. Widawati. (2018). Gambaran Kebiasaan Makan dan Status Gizi Remaja di SMAN 1 Kampar tahun 2017. Jurnal Gizi: Nutritions Journal, 2(2013), 146–159. https://journal.universitaspahlawan.ac.id/index.php/jurnalgizi/article/view/201 Xi, S., Negeri, S. M. A., Winarni, P., Pranoto, H. H., & Afriani, L. D. (2014). Kata Kunci : Pengetahuan, Gizi Seimbang, Perilaku Kepustakaan : 23 (2006-2013) 1. 23, 1–8.
Published
2022-06-24
How to Cite
PUTRI, Tita Priyanka; YULIARTI, Yuliarti. Faktor yang Mempengaruhi Perilaku Gizi Seimbang Pada Siswa Di SMA Negeri 1 Muara Beliti. Indonesian Journal of Nutrition Science and Food, [S.l.], v. 2, n. 2, p. 26-35, june 2022. ISSN 2798-5202. Available at: <https://e-journal.ivet.ac.id/index.php/IJNuFo/article/view/2173>. Date accessed: 04 july 2025.
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.