Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Remaja Tentang Pola Makan Seimbang Dengan Tindakan Pencegahan Diabetes Mellitus Tipe 2
Abstract
Diabetes mellitus is generally suffered by the elderly age group, but currently diabetes mellitus can also occur in adolescence. The main cause of type 2 diabetes mellitus in adolescents is an unbalanced lifestyle, including an unbalanced diet. The study aimed to find out the relationship between adolescents knowledge and attitudes about a balanced diet and preventive measures for type 2 diabetes mellitus at senior high school 10 Yogyakarta. The research design uses a quantitative method with proportionate stratified random sampling technique. The sample of this study was 93 respondents. The data were analyzed univariate and bivariate using Kendal's tau-b Test. The results were obtained between adolescents knowledge about diet with preventive measures for type 2 diabetes mellitus with a p-value of 0.010 (p?0.05) with a positive correlation of r=0.264 (0.2-0.399) and results between adolescents' attitudes about diet with preventive measures for type 2 diabetes mellitus with a p-value of 0.013 (p?0.05) with a positive correlation of r=0.300 (0.2-0.399). Interventions for preventing diabetes mellitus can be carried out, especially healthy living behavior. Future research can examine other factors, such as physical activity.
References
Agung, S. Q. M., & Hansen. (2022). Studi Konsumsi Junk Food dan Soft Drink Sebagai Penyebab terjadinya Diabetes Melitus Tipe 2 pada Remaja. Borneo Student Research, 3(2), 1744–1788.
Anggraini, U. M. (2016). Pengaruh Program Edukasi dengan Media Audio Visual dan Tertulis terhadap Perilaku Pencegahan Diabetes Melitus dan Kualitas Hidup pada Warga Pedukuhan Kasihan [Skripsi]. Universitas Muhammadiyah Yogyakarta.
Bjornstad, P., Drews, K., & Zeitler, P. S. (2021). Long-Term Complication In Youth-Onset Type 2 Diabetes. Reply. The New England Journal Of Medicine, 385(21), 2016.
Calabria, E., Muollo, V., Cavedon, V., Capotin, T., Saccenti, L., Passarotti, F., Ghiotto, L., Milanese, C., Gelati, M., & Rudi, D. (2023). Type 2 Diabetes Related Mitochondrial Defect In Peripheral Mononucleated Blood Cells From Overweight Postmenopausal Women. Biomedicines, 11(1), 121.
Dhanti, M., Ibu, I. N., & Reskiaddin, L. O. (2022). Hubungan Pengetahuan dan Sikap dengan Perilaku Kebiasaan Sarapan, Konsumsi Buah dan Sayur pada Siswa SMP Negeri 24 Kota Jambi Tahun 2021. Jurnal Kesmas Jambi, 6(2).
Firdaus, N., Kurniawan, T., & Pebrianti, S. (2020). Gambaran Self efficacy Pada Keluarga Penderita Diabetes Melitus Dalam Menjalankan Upaya Pencegahan Diabetes Melitus. Jurnal Ilmu Keperawatan Indonesia (JIKPI), 1(2), 2746–2579.
Fitriana, Ahmad, A., & Fitria. (2020). Pengaruh Penggunaan Gadget Terhadap Perilaku Remaja Dalam Keluarga. Psikoislamedia Jurnal Psikologi, 5(2), 182–194.
Food Safety Authority of Ireland. (2009). A Research Studi Into Consumers’ Attitudes to Food Labelling.
IDAI. (2020). Diabetes Mellitus pada Anak dan Remaja.
Internasional Diabetes Federation. (2021). IDF Diabetes Atlas 10th edition 2021.
Jauhanita, D., Sriatmi, A., & Kartasurya, M. I. (2024). Manajemen Diabetes Melitus Pada Remaja: Evaluasi Terhadap Pendekatan Nutrisi dan Intervensi Gizi Dalam Tinjauan Sistematis. Mahes: Malahayati Health Student Journal, 4(5), 1946–1964.
Johnson, E. L., Feldman, H., Butts, A., Chamberlain, J., Collins, B., Doyle-Delgado, K., Dugan-Moverley, J., Freeman, R. S., Leal, S., Saini, P., Shubrook, J. H., Trujillo, J., Draznin, B., Aroda, V. R., Bakris, G., Benson, G., Brown, F. M., Green, J., Huang, E., … Gabbay, R. A. (2021). Standards of medical care in diabetes - 2021 abridged for primary care providers. In Clinical Diabetes (Vol. 39, Issue 1, pp. 14–43). American Diabetes Association Inc. https://doi.org/10.2337/cd21-as01
Kemendikbud RI. (2024). Data Pokok Pendidikan.
Kemenkes. (2023). Survei Kesehatan Indonesia.
Kinivaldy, A. L., Wiryanthini, I. A. D., Sutadarma, I. W. G., & Surudarma, I. W. (2023). Tingkat Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku Mahasiswa PSSK FK Unud Angkatan 2021 Terhadap Pola Makan Sebagai Faktor Risiko Diabetes Melitus Tipe 2. Intisari Sains Medis, 14(1), 249–253. https://doi.org/10.15562/ism.v14i1.1599
Lestari, Zulkarnain, & Sijid, A. (2021). Diabetes Mellitus: Review Etiologi, Patofisiologi, Gejala, Penyebab, Cara Pemeriksaan, Cara Pengobatan dan Cara Pencegahan. Jurnal UIN Al-Auddin, 237–241.
Linnasiputri, C. A., & Anisfatus, L. (2024). Correlation between Knowledge and Nutritional Status with Reading Behavior of Packaged Food Nutrition Labels Cosmetology Students Unesa. Jurnal Gizi Kerja Dan Produktivitas, 5(1), 164–173. https://doi.org/10.62870/jgkp.v5i1.25003
Lutfiawati, N. (2021). Hubungan Tingkat Pengetahuan Pola Makan dengan Faktor Resiko Diabetes Militus pada Remaja. Nusantara Hasana Journal15, 1(6), 15–25.
Manuntung, A. (2020). Hubungan Pengetahuan dan Sikap dengan Pola Makan sebagai Faktor Resiko Diabetes Melitus. Media Informasi, 15(2), 138–142. https://doi.org/10.37160/bmi.v15i2.393
Marchamah, D. N. S. D. R. A. E. P. E. F. R. (2024). Perceptions of Adolescent Health Care Services in The Era Society 5.0 for Darussalam Health Vocational School Students. Jurnal Berkala Kesehatan, 10(2), 138–148.
Moon, R. B. (2017). Pengetahuan, Sikap, dan Tindakan Terhadap Pola Hidup Terkait Faktor Risiko Diabetes Melitus Tipe 2 pada Remaja di Kecamatan Mantrijeron Yogyakarta [Skripsi]. Universitas Sanata Dharma.
Muflihah, D. I., & Nisa, A. A. (2024). Faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Pencegahan Diabetes Mellitus di Kelurahan Mlatiharjo Kecamatan Semarang Timur Kota Semarang. DIAGNOSA: Jurnal Ilmu Kesehatan Dan Keperawatan, 2(3), 13–25. https://doi.org/10.59581/diagnosa-widyakarya.v2i3.3883
Notoadmodjo. (2018). Promosi Kesehatan Teori dan Aplikasi. Rineka Cipta.
Nuraini, I. B., & Asthiningsih, N. W. W. (2020). Hubungan Sikap dengan Kebiasaan Konsumsi Makanan Cepat Saji (Fast Food) pada Siswa-Siswi Kelas XI di SMA Negeri Samarinda. Borneo Student Research, 1(3), 1738–1742.
Nurhidayah, Agustina, V., & Rayanti, R. E. (2020). Penerapan Perilaku Pencegahan Penyakit Diabetes Mellitus Menggunakan Health Belief Model di Puskesmas Sidorejo Lor-Salatiga. Jurnal Keperawatan Muhammadiyah, 5(2), 61–69.
Nuryani. (2019). Validitas dan Reliabilitas Kuesioner Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku Gizi Seimbang pada Remaja. Jurnal Gizi Dan Kesehatan, 3(2), 37–46.
Pradiningtyas, F., & Ismawati, R. (2023). Hubungan Pengetahuan Pola Makan Sehat Dengan Kebiasaan Makan Remaja. Jurnal Gizi Universitas Negeri Surabaya, 3(1), 267–272.
Qifti, F., Malini, H., & Yetti, H. (2020). Karakteristik Remaja SMA dengan Faktor Risiko Diabetes Melitus di Kota Padang. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 20(2), 560. https://doi.org/10.33087/jiubj.v20i2.950
Rahmawati, Fauziyah, A., Tanziha, I., Hardinsyah, & Briawan, D. (2018). Prevalensi dan Faktor Resiko Kejadian Stunting Remaja Akhir. Window of Health?: Jurnal Kesehatan, 1(2), 90–96.
Rukmana, E., Fransiari, M. E., Damananik, K. Y., & Nurfazriah, L. R. (2023). Penilaian Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Gizi Seimbang serta Status Gizi pada Remaja di Sekolah Menengah Atas (SMA) Yayasan Bandung, Kabupaten Deli Serdang. Amerta Nutrition, 7(2SP), 178–183.
Sagala, C. O., & Noerfitri. (2021). Hubungan Pola Makan dan Pengetahuan Gizi Seimbang dengan Gizi Lebih Mahasiswa STIKes Mitra Keluarga. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat, 13, 22–27.
Sahayati, S. (2019). Faktor Risiko Kemungkinan Timbulnya Diabetes Melitus Pada Remaja Di Kabupaten Sleman (Skoring Dm Menggunakan Findrisc). Jurnal Formil (Forum Ilmiah) KesMas Respati, 4(2), 201–212. http://formilkesmas.respati.ac.id
Saraswati, M. R. (2022, August 5). Diabetes Melitus Adalah Masalah Kita. Kementerian Kesehatan Direktorat Jenderal Pelayanan Kesehatan. https://yankes.kemkes.go.id/view_artikel/1131/diabetes-melitus-adalah-masalah-kita
Setianingrum, S. A., & Handayani, D. Y. (2024). Analisis Tingkat Aktivitas Fisik Pola Konsumsi Fast Food Dan IMT Terhadap Kejadian Prediabetes Remaja Di SMA Negeri 1 Banyumas. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 10(3), 788–800. https://doi.org/10.5281/zenodo.10646005
Shanti, L. M., Ulfa, M., Rohmawati, R., & Wijaya, S. (2023). Edukasi Gizi Seimbang Sebagai Upaya Pencegahan Diabetes Mellitus Di Usia Produktif. Communnity Development Journal, 4(6), 11717–11720.
Silalahi, L. (2019). Hubungan Pengetahuan dan Tindakan Pencegahan Diabetes Mellitus Tipe 2. Jurnal Promkes, 7(2), 223. https://doi.org/10.20473/jpk.v7.i2.2019.223-232
Sumantri, I. (2023). Determinan Perilaku Pencegahan Diabetes Melitus pada Remaja di SMAN 3 Kota Bogor Berdasarkan Teori Health Belief Model [Skripsi]. Universitas Indonesia.
Tandi, J., Handayani, T. W., Dipayana, I. M., Darmayanti, D., & Arisanthi, N. (2024). Penyuluhan Diabetes Melitus dan Potensi Tumbuhan Sebagai Antidiabetes di Desa Muara Besar. To Maega?: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 7(2), 301–310. https://doi.org/10.35914/tomaega.v7i2.2568
Torres-Ibarra, L., Rivera-Paredez, B., Hernández-López, R., Canto-Osorio, F., Sánchez-Romero, L. M., López-Olmedo, N., González-Morales, R., Ramírez, P., Salmerón, J., & Barrientos-Gutiérrez, T. (2020). Regular consumption of soft drinks is associated with type 2 diabetes incidence in Mexican adults: findings from a prospective cohort study. Nutrition Journal, 19(1). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00642-9
Ulya, N., Sibuea, A., Purba, S., Maharani, A., & Herbawani, C. (2023). Analisis Faktor Risiko Diabetes Pada Remaja Di Indonesia. Jurnal Kesehatan Tambusai, 4(3), 2332–2341.
Yunanto, K. W. (2017). Pengetahuan, Sikap dan Tindakan Terhadap Pola hidup Terkait Faktor Risiko Diabetes Melitus Tipe 2 Pada Remaja di Kecamatan Kraton Yogyakarta [Skripsi]. Universitas Sanata Dharma.
Yuningrum, H., Trisnowati, H., & Rosdewi, N. N. (2021). Faktor Risiko Penyakit Tidak Menular (PTM) pada Remaja Studi Kasus pada SMA Negeri dan Swasta di Kota Yogyakarta. Jurnal Formil (Forum Ilmiah) Kesmas Respati, 6(1), 41–49.
Zakiah, U., & Fitri, H. N. (2020). Gambaran Kehamilan Remaja Ditinjau Dari Umur, Penyebab Kehamilan dan Kontak Pertama Dengan Tenaga Kesehatan Di Wilayah Kerja Puskesmas Sikumana Kota Kupang. CHMK Midwifery Scientific Journal, 3(1), 128–133.